2013. január 24., csütörtök

"Vasarely" süti






Amikor anyukám először készítette ezt a sütit és megláttam a mintát, elneveztem Vasarelynek.Akik ismerik a képeit azok talán megértik miért.:)Nagyon hasonlít a zserbóra,de én ezt jobban szeretem.
Hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt,30dkg ráma,fél mokkás kanál só,1teáskanál szódabikarbóna,2dkg élesztő,15dkg porcukor,2 tojássárgája
Hozzávalók a töltelékhez:barack lekvár,20dkg darált dió,10dkg porcukor /ízlés szerint 10dkg mazsola/
Máz: 1tojásfehérje,15dkg porcukor,1evőkanál citromlé
Csokimáz: 2teáskanál kakaópor,4teáskanál cukor,3teáskanál víz,diónyi vaj

A darált diót a porcukorral elkeverjük.
A lisztet a rámával elmorzsoljuk egy tálban,kicsi mélyedést alakítunk ki benne.A sót,szódabikarbónát,az élesztőt elmorzsolva,porcukrot,2 tojássárgáját a lisztes keverék közepébe tesszük.Amint az élesztő elkezd folyóssá válni összegyúrjuk a tésztát.3 egyenlő részre osztjuk,kinyújtjuk a tepsi méretére.Az első részt a tepsibe tesszük,majd megkenjük barack lekvárral,meghintjük cukros dió felével.Következik a második tészta és ismét lekvár,valamint a cukros dió másik fele jön,végül a harmadik tészta.Közel másfél órán át kelesztjük,majd 180C-ra előmelegített sütőben kb.30-40perc alatt megsütjük.Mikor kész kihűtjük,majd kétféle mázzal bevonjuk.
A tojás fehérjét porcukorral és a citromlével sűrűre keverjük,majd a tészta tetejére simítjuk.
Csokimázhoz a kakaót a cukorral,a vízzel elkeverjük,hozzáadjuk a diónyi vajat.Összefőzzük,majd a "fehér" mázra csurgatjuk akár össze-vissza,majd egy kés élével csíkokat húzunk a tészta tetején.Ettől márványos mintát kapunk.
Mikor megszilárdult rajta a máz késsel bejelöljük a szeletek helyét,hogy könnyebb legyen majd szeletelni tálaláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése