2013. január 22., kedd

Kakaós-diós koszorú

suti-215.jpg suti-214.jpg


Egy ideje szerettem volna kipróbálni mindkét formáját/bemetszését a kalácsnak,gondoltam akkor már ne csak két "cicoma",hanem két íz legyen egyben.:)
Tészta: 35dkg liszt,1tojás,3 tetős evőkanál kristálycukor,2-2,5dl langyos tej,2dkg élesztő,fél mokkáskanál só,5dkg vaj vagy ráma+a tepsi és a tészta kenéséhez
Töltelék: 5dkg ráma,2evőkanál porcukor,1csapott evőkanál kakaó
A vajat megolvasztjuk majd hozzákeverjük a cukrot és a kakaót.
Töltelék:diós: 10dkg dió,10dkg kristálycukor,1csomag vaníliás cukor,kb. fél dl tej
Egy edényben a diót,a kétféle cukrot és a tejet felfőzöm.(kenhető masszát kell,hogy kapjunk)

Csészébe szórjuk a cukrot,hozzáadjuk a langyos tejet,sót és az élesztőt.Hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet,hozzáütjük a tojást,majd beleöntjük az élesztős tejet és a puha vajat.Kézzel vagy géppel kidagasztjuk,megszórjuk kis liszttel,majd letakarva 45 percig duplájára kelesztjük.Lisztezett deszkán kicsit átdolgozzuk,aztán kb.50x30cm-s téglalappá nyújtjuk.A tészta egyik felére a diós,másik felére a kakaós tölteléket elkenjük.A hosszabb oldalánál fogva óvatosan feltekerjük koszorút formálva,a két végét összecsípjük.A koszorú egyik felét késsel pár centinként bemetszük,a másik felét kb.3centinként bevágjuk(de nem vágjuk teljesen el),majd kifordítjuk.Alufóliát teszünk a tepsire/sütőlapra amit olvasztott vajjal lekenünk,ráhelyezzük a koszorút és azt is lekenjük olvasztott vajjal.Kb. 30 percig ismét letakarva kelesztjük.
175C-n kb. 30 perc alatt megsütjük.(a sütőt nem kell előmelegíteni)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése