2013. január 22., kedd

Almás linzer fahéjas-vaníliaöntettel





Tészta: 30dkg liszt,20dkg vaj,10 dkg porcukor,1 tojás,1 csomag vaníliás cukor,fél csomag sütőpor
Töltelék: 1kg alma,2teáskanál méz,1evőkanál vaj,fél teáskanál őrölt fahéj,pici rum,fél citrom leve és reszelt héja
Vanília öntet: 1 csomag vanília puding,3-4 evőkanál cukor,6-7dl tej(több akkor ha hígabb öntetet szeretnénk),1teáskanál vaníliaaroma,1 teáskanál őrölt fahéj

A liszthez adjuk a sütőport,a kétféle cukrot.A kockára vágott hideg vaj következik amit elmorzsolunk a lisztes keverékkel,majd a tojást is hozzáadjuk és tésztává gyúrjuk.Folpackba csomagoljuk és kb.fél órára a hűtőbe tesszük.
Az almát meghámozzuk negyedeljük és cikkekre vágjuk.Teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat ráhalmozzuk az almát meglocsoljuk mézzel,rummal,citromlével hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és a fahéjat is.Félpuhára pároljuk.
Fóliával bélelt tepsibe tesszük a tészta jó 2/3-t villával megszurkájuk,szórunk rá egy kis darált dió+cukor+fahéj keveréket aztután jöhet az almás töltelék,majd a maradék tészta amit csak kis golyókká formálva a töltelékre dobálunk.190C-ra előmelegített sütőben kb.20-25 percig sütjük.
A vanília pudingporhoz keverjük a cukrot,őrölt fahéjat,a tejet és a vaníliaromát,majd pudingot főzünk belőle.
A kihűlt süteményt kockára vágjuk (porcukorral megszórhatjuk) és a vanília öntettel tálaljuk.

Tipp: A tésztához én 15dkg liszt és 15dkg rétesliszt keverékét vagy alkalmanként csak réteslisztet használok.A tészta maradék 1/3-ból lehet vékony rudakat is sodorni majd rácsként elhelyezni a tölteléken.A darált dió+cukor+fahéj az alma nedvességét szívja fel,így nem áztatja el a tésztát.Finom a sütemény akkor is ha kissé megmelegítjük és a hideg öntettel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése