Tészta: 30dkg liszt,20dkg vaj,10 dkg porcukor,1 tojás,1 csomag vaníliás cukor,fél csomag sütőpor
Töltelék: 1kg alma,2teáskanál méz,1evőkanál vaj,fél teáskanál őrölt fahéj,pici rum,fél citrom leve és reszelt héja
Vanília öntet:
1 csomag vanília puding,3-4 evőkanál cukor,6-7dl tej(több akkor ha
hígabb öntetet szeretnénk),1teáskanál vaníliaaroma,1 teáskanál őrölt
fahéj
A liszthez adjuk a sütőport,a kétféle
cukrot.A kockára vágott hideg vaj következik amit elmorzsolunk a lisztes
keverékkel,majd a tojást is hozzáadjuk és tésztává gyúrjuk.Folpackba
csomagoljuk és kb.fél órára a hűtőbe tesszük.
Az almát meghámozzuk negyedeljük és
cikkekre vágjuk.Teflon serpenyőben megolvasztjuk a vajat ráhalmozzuk az
almát meglocsoljuk mézzel,rummal,citromlével hozzáadjuk a reszelt
citromhéjat és a fahéjat is.Félpuhára pároljuk.
Fóliával bélelt tepsibe tesszük a tészta jó
2/3-t villával megszurkájuk,szórunk rá egy kis darált dió+cukor+fahéj
keveréket aztután jöhet az almás töltelék,majd a maradék tészta amit
csak kis golyókká formálva a töltelékre dobálunk.190C-ra előmelegített
sütőben kb.20-25 percig sütjük.
A vanília pudingporhoz keverjük a cukrot,őrölt fahéjat,a tejet és a vaníliaromát,majd pudingot főzünk belőle.
A kihűlt süteményt kockára vágjuk (porcukorral megszórhatjuk) és a vanília öntettel tálaljuk.
Tipp: A tésztához
én 15dkg liszt és 15dkg rétesliszt keverékét vagy alkalmanként csak
réteslisztet használok.A tészta maradék 1/3-ból lehet vékony rudakat is
sodorni majd rácsként elhelyezni a tölteléken.A darált dió+cukor+fahéj
az alma nedvességét szívja fel,így nem áztatja el a tésztát.Finom a
sütemény akkor is ha kissé megmelegítjük és a hideg öntettel tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése