2013. január 22., kedd

Fonott kalács

fonott-kalacs.jpgfonott-kalacs-2.jpgsuti-132.jpg



Hozzávalók: 25dkg liszt,1,5dl langyos tej,3evőkanál kristálycukor,2dkg élesztő,5dkg puha vaj,csipet só,1tojás,5dkg mazsola,1/2 citrom,vaj és egy tojássárgája a lekenéshez

Szitáljuk a lisztet egy tálba és alakítsunk ki benne egy mélyedést.Az élesztőt 2evőkanál langyos tejben 1 kiskanál cukorral keverjük el,öntsük a mélyedésbe és szórjuk meg egy kis liszttel.Amikor a liszt felszíne repedni kezd adjuk hozzá a többi tejet és cukrot,a vajat,a sót és a tojást és dagasszuk ki kézzel vagy géppel.30 percig letakarva kelesszük.
Áztassuk be a mazsolát langyos vízbe.Reszeljük le a citrom héját és a lecsepegtetett mazsolával együtt dolgozzuk össze a tésztával.Formáljunk 3 egyforma hosszú tekercset és fonjuk copfba.Nyomjuk össze a végeket,kenjük meg felolvasztott vajjal.Kelesszük még 20 percig majd kenjük meg tojássárgájával.Kenjünk ki egy tepsit és süssük benne 200C-n kb. 40percig.
Tipp: A tésztát mikor dagasztjuk érezzük,hogy kellhet még bele liszt,ezért én még 2-3 evőkanállal szoktam hozzá tenni.Aki a mazsolát nem kedveli természetesen elhagyhatja.Készítettem már úgy,hogy az egyik tekercshez hozzádolgoztam még egy evőkanál kakaót is majd középre helyezve fontam össze.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése