2013. január 24., csütörtök

Kakaós fonott kalács

kep0686.jpg


Volt egy kis szabadidőm délelőtt...:)))
Tészta:35dkg liszt,1 tojás,3 tetős evőkanál kristálycukor,2-2.5dl langyos tej,2dkg élesztő,1/2 mokkás kanál só,5dkg puha vaj vagy margarin+a sütőforma és a kalács lekenéséhez
Töltelék:  5-8dkg olvasztott vaj,8-10 evőkanál instant kakaópor

Csészébe szórjuk a cukrot és hozzáöntjük a langyos tejet,sót majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.Liszthez adjuk a tojást,az élesztős cukros tejet és a vajat,majd alaposan kidolgozzuk.Megszórjuk kis liszttel,letakarjuk és langyos helyen kb.35-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.Lisztezett deszkán kicsit átgyúrjuk, majd 3 részre szedjük.Minden egyes részt vékony téglalapra nyújtunk,megkenjük olvasztott vajjal,megszórjuk az instant kakaóporral,majd a téglalap hosszabb részénél fogva feltekerjük.3 kakaós tekercset kapunk így amiket egymás mellé illesztve fonatot készítünk.Olvasztott vajjal kikenjük a sütőformát-az oldalát is-,belehelyezzük a fonatot amit szintén lekenünk olvasztott vajjal,majd letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.Sütőbe tesszük-amit előzőleg nem kell előmelegíteni-és 175C-n kb.25-30perc alatt megsütjük.
Tipp: A sütő aljára egy kis edénybe tehetünk vizet ez jót tesz a kelt tésztáknak.10perc sütés után 1csomag vaníliás cukor és fél deci tej keverékével lekenhetjük a tésztát majd visszatoljuk a sütőbe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése