
Tészta:35dkg
liszt,1 tojás,3 tetős evőkanál kristálycukor,2-2.5dl langyos tej,2dkg
élesztő,1/2 mokkás kanál só,5dkg puha vaj vagy margarin+a sütőforma
és a kalács lekenéséhez
Töltelék: 5-8dkg olvasztott vaj,8-10 evőkanál instant kakaópor
Csészébe szórjuk a cukrot és hozzáöntjük a
langyos tejet,sót majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk
felfutni.Liszthez adjuk a tojást,az élesztős cukros tejet és a
vajat,majd alaposan kidolgozzuk.Megszórjuk kis liszttel,letakarjuk és
langyos helyen kb.35-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.Lisztezett
deszkán kicsit átgyúrjuk, majd 3 részre szedjük.Minden egyes részt
vékony téglalapra nyújtunk,megkenjük olvasztott vajjal,megszórjuk az
instant kakaóporral,majd a téglalap hosszabb részénél fogva feltekerjük.3
kakaós tekercset kapunk így amiket egymás mellé illesztve fonatot
készítünk.Olvasztott vajjal kikenjük a sütőformát-az oldalát
is-,belehelyezzük a fonatot amit szintén lekenünk olvasztott vajjal,majd
letakarjuk és még 30 percig kelesztjük.Sütőbe tesszük-amit előzőleg
nem kell előmelegíteni-és 175C-n kb.25-30perc alatt megsütjük.
Tipp:
A sütő aljára egy kis edénybe tehetünk vizet ez jót tesz a kelt
tésztáknak.10perc sütés után 1csomag vaníliás cukor és fél deci tej
keverékével lekenhetjük a tésztát majd visszatoljuk a sütőbe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése