2013. január 24., csütörtök

Vajas pogácsa

vajas-pogacsa.jpg


Hozzávalók: 50dkg liszt,25dkg ráma,3dl tejföl,1 teáskanál só,1 teáskanál cukor,2 dkg élesztő,2 tojássárgája
Előző nap készítjük el,hűtőben áll/kel egy nylon tasakban.

A liszthez adjuk a sót és a margarinnal elmorzsoljuk.A tejfölbe szórjuk a cukrot,az élesztőt.Megvárjuk míg kicsit felfut.A tojássárgájákat a lisztes keverékhez adjuk,majd az élesztős-cukros-tejfölt is és kidolgozzuk a tésztát.Lágy tésztát kapunk amit egy nylon tasakba teszünk,kiszorítjuk a levegőt a tasakból,majd egy másik tasakba helyezzük és így mehet a hűtőbe egy éjszakára.Másnap lisztezett deszkán kissé átdolgozzuk a tésztát,hajtogathatjuk is párszor azután ujjnyi vastagra kinyújtjuk,szaggatjuk,lekenjük tojással.Tepsibe helyezzük kb. fél órát még hagyjuk kicsit kelni aztán 180C-ra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük a pogácsákat.

Tipp: A tésztát mikor másnap kidolgozzuk ízesíthetjük tetszés szerint például őrölt csilivel,friss vagy szárított zöld fűszerekkel stb.A pogácsák tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal is.2 tojássárgája helyett lehet 2 felvert tojással is készíteni amiből félreteszünk annyit amennyi a pogácsák lekenéséhez szükséges lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése