2013. január 24., csütörtök

Aszaltszilvás-mákos linzer

masolat---kep0956.jpgkep0947.jpg


Egy biztos volt:ma mákos süti fog készülni.Gondoltam legyen benne egy kis csavar,így az aszalt szilvát vörösborban megpároltam,majd hozzákevertem a mákhoz.Eddig mindenkinek ízlett!:)
Hozzávalók a linzerhez: 30dkg liszt,20dkg ráma,10dkg porcukor,1 tojás,1csomag vaníliás cukor,fél csomag sütőpor
Hozzávalók a mák töltelékhez: 30dkg darált mák,20dkg cukor,1csomag vaníliás cukor,2,5dl tej,
Hozzávalók az aszalt szilvához: 20dkg aszalt szilva,2dl vörösbor

A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk,folpackba csomagoljuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük.
A mákot egy edényben a cukorral,vaníliáscukorral és a tejjel felfőzzük,majd kihűtjük.
A borhoz adjuk az aszalt szilvát és felforraljuk,majd kihűtjük és a szilvákat elfelezzük.
180C-ra előmelegítjük a sütőt.

A tepsibe sütőpapírt vagy alufóliát teszünk.A tészta 2/3-t miután pihent kinyújtjuk(vagy belenyomkodjuk a kezünkkel a tepsibe) és tepsibe helyezzük(24x34-s volt az enyém),majd villával megszurkáljuk és 2evőkanálnyi darált kekszet szórunk rá.A kihűlt mákhoz keverjük az aszalt szilvát,majd rákenjük a tésztára.A tészta maradék 1/3-ból rudakat sodrunk és rácsot készítünk a töltelék tetejére.Sütőbe tesszük és kb. 30-40 perc alatt megsütjük a tésztát.Tetszés szerint vághatjuk kockára vagy kis téglalapokra és meghinthetjük porcukorral.

Tipp:A tésztát szoktam 20dkg/10dkg vagy 15dkg/15dkg arányban liszttel/rétesliszttel is készíteni,így porhanyósabb lesz kicsit.Ha nyújtjuk a tésztát tepsibe helyezés előtt akkor célszerű ezt két nagy folpack között tenni vagy lisztezett deszkán,mert a tészta lágy kicsit és ragadhat,ezért is szoktam én inkább a kezemmel elosztani és szétnyomkodni.A tésztát azért szurkáljuk meg,hogy a gőz távozni tudjon és azért szórjuk meg darált keksszel,hogy a keletkező nedvességet felszívja,így nem áztatja el a tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése