2013. március 31., vasárnap

Mini fonat




Hozzávalók: 60dkg liszt,1teáskanál só,2,5dkg élesztő,1evőkanál cukor,2tojás,1,5dl langyos tej,150gr natúr joghurt,5dkg vaj vagy margarin
Leszóráshoz: szezámmag,lenmag,köménymag,pirospaprika stb.

A langyos tejhez adjuk a cukrot,elmorzsoljuk benne az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Egy tálba szitáljuk a lisztet,hozzáadjuk a sót,a joghurtot az olvasztott vajat/margarint,egy tojást és a felfuttatott élesztőt.8-10 percig dagasztjuk,majd konyharuhával letakarva közel egy órát kelesztjük.
10 egyenlő részre részre osztjuk a tésztát,majd minden egyes kis cipót további  3-3részre.Kis rudakat sodrunk,fonatot készítünk.Sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk a mini fonatokat és újabb 30-35percet kelesztjük.
A sütőt közben 200C-ra előmelegítjük.
A megkelt kalácsokat a maradék felvert tojással lekenjük és megszórjuk tetszés szerint szezámmaggal,köménymaggal stb. és betesszük a sütőbe.Kb. 30 perc alatt megsütjük.
10 db mini fonatot kapunk.

Tipp: A dagasztáskor a folyadék mennyisége függhet a liszt minőségétől,a tojás nagyságától.Ha túl kemény a tészta akkor adagoljunk még hozzá langyos tejet amíg gyúrható,de nem túl lágy tésztát kapunk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése